Europees eiken

Europees eiken (Quercus) groeit in Europa en behoort tot de hardere Europese hardhoutsoorten. Het verse hout is grijsgeel. Na droging en onder invloed van daglicht krijgt het hout een warme honing bruin/gele kleur.

Tot 45mm dikte

5 zeer vakbekwame parketteurs

Al meer dan 20 jaar ervaring

Europees eiken vloeren

In dit soort eikenhout zit looizuur. Deze stof kan in aanraking met bepaalde andere stoffen een donkerdere kleur aan de eikenhout planken geven. Zo kan het eiken een geelbruine tot donkerbruine kleur hebben. De Europees eiken vloer is de meest verkochte vloer, je kunt het op vele manieren bewerken (eikenhout geschaafd) en kleuren (licht tot donkere tint).

In Slavonisch eiken komt de rechte draad voor. In Europees eiken planken komen, in tegenstelling tot Amerikaans (rood) eiken en Slavonische eiken, de karakteristieke spiegels voor.

Europees wit eiken wordt op grote schaal voor zeer veel doeleinden gebruikt. Enkele daarvan zijn vloeren, scheepsbouw, kozijnen en constructiehout.

De werking van Europees eiken is middelmatig waardoor bij een zwevend gelegde vloer kiervorming op kan treden. Door de planken vast te leggen of te kiezen voor duoplanken, kan dit beperkt of voorkomen worden.

Europees eiken; dosse of kwartiers gezaagd hout?

Er zijn verschillende manieren om het hout te zagen. Twee manieren die je wellicht eens eerder hebt gehoord zijn dos en kwartiers. Wanneer hout kwartiers gezaagd wordt, wordt de boomstam eerst overlangs in vieren gezaagd. Hierna houd je vier ‘kwartieren’ over, hier worden dan de planken uit gezaagd.

Er wordt op zo’n manier gezaagd dat de jaarringen haaks op het oppervlak van de uiteindelijke planken staan. Hierdoor komen de jaarringen uiteindelijk evenwijdig op de planken.

Echter, veel mensen kiezen er juist voor om de karakteristieken van de houtsoort naar voren te laten komen door middel van dosse zagen. Bij dosse zagen komen de jaarringen naar voren in vlamvormen. Nog een voordeel van het dosse zagen is dat er veel minder hout verspild wordt.

Wanneer u kiest voor Europees eiken bent u nog niet klaar. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij enorm veel patronen leggen. Welke stijl past bij u, misschien een visgraat patroon?

Showroom advies

In 3 stappen uw perfecte droomvloer

1. 17 verschillende houtsoorten


2. Alle kleuren en bewerkingen mogelijk


3. Keuze uit 20+ patronen


1. Houtsoort: Europees eiken

Kiest u voor een Europees eiken vloer, dan heeft u gegarandeerd een bijzonder parket. Geen enkele is hetzelfde. Hout leeft en heeft zijn eigen kleuren, nerven en patronen. Puur natuur en compleet authentiek. Anders dan eiken lamelparket, zorgt het massief houten parket ervoor dat u geen groeven of gleuven heeft. Wij hebben onder andere Amerikaans essen, eiken, noten, kersen en vele andere houtsoorten.

Amerikaans essen

2. Alle kleuren en bewerkingen mogelijk

Na de keuze voor de houtsoort kiest u de bewerking en kleur. Bewerkingen zijn onder andere borstelen, roken, kastijden en kleuren. De verschillende bewerkingen zijn ook met elkaar te combineren.

Tijdens een showroom gesprek kunnen we de bewerkingen laten zien.

3. 20+ Patronen

Ten slotte maakt u een keuze voor een patroon. Bij de Houtsnip kun je kiezen uit meer dan 20 soorten patronen. Hierdoor krijgt u een compleet unieke vloer passend bij de uitstraling van uw woning.

amerikaans essen

Garanties en offerte

Op basis van uw voorkeuren kunnen we u voorzien van passend en eerlijk advies. U ontvangt een duidelijke uitleg over onze werkwijze, garantievoorwaarden en eventuele onderhoudsinstructies. Ten slotte bieden wij u een gedetailleerde offerte, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

  • Vakkundig gelegd tegen kromtrekken
    100% ambacht en vakmanschap
  • Hoogwaardig hout
    Lange termijn investering
  • Duurzaam onderhoudsadvies
    Uw vloer gaat tientallen jaren mee

Plan uw showroombezoek in

Dankzij onze liefde voor het vak en onze hoge kwaliteitsstandaarden maken wij al meer dan 20 jaar mensen gelukkig. Met een prachtige houten vloer of een op maat gemaakte tafel.